Betäckningsrapportering

För hingst i avel är du enligt lag skyldig att rapportera samtliga betäckningar som din hingst har gjort, även om du misstänker att stoet inte har blivit dräktigt. Såväl dina egna som ston ägda av andra personer ska rapporteras.

Rapporteringstvånget gäller såväl avelsvärderade som icke avelsvärderade hingstar. Det är upp till avelsorganisationen att bestämma sista datum för rapportering. För shetlandshingstar så är det 30 september betäckningsåret som är sista ordinarie rapporteringsdag. Rapportering poststämplad mellan 1/10 och 31/12 betäckningsåret accepteras om förseningsavgift betalas enligt kansliets anvisningar.

För att rapportera betäckningar kan man köpa ett block med tryckta rapporter och fylla i för hand. Dessa rapporter skickas per post.  Man kan också köpa elektroniska rapporter och rapporterar via nätet, då behöver man inte skicka in någon rapportering per post.

Vad som krävs av hingsten för att du ska kunna köpa betäckningsrapporter finner du på Svenska Hästavelsförbundets hemsida, då SSS köper denna tjänst av dem: Betäckningsrapporter