Om SSS

Föreningen grundades 1967 och har idag ca 1.000 medlemmar.
SSS verkar för sunda och rörliga Shetlandsponnyer av god rastyp. De skall lämpa sig för alla förekommande användningsområden inom bruks samt för avel och utställning. Gällande rasstandard för Shetlandsponnyn finner du här.

Vi verkar också för att alla hingstar som används i allmän avel skall vara avelsvärderade och veterinärt utan anmärkning. Föreningen anordnar därför avelsvärdering för hingstar både vår och höst, på olika platser i landet, så att de som önskar skall kunna avelsvärdera sina tänkta avelshingstar och därmed få dem varudeklarerade och undersökta enligt en internationellt överenskommen besiktning av en kunnig veterinär.
De hingstar som sedan även blir godkända enligt föreningens ”rasvisa krav”, kan ansöka om ett sk RS-nummer.