Köpa shetlandsponny

Renrasig shetlandsponny

Vi rekommenderar att du köper en renrasig shetlandsponny efter stambokförda föräldrar.
En renrasig shetlandsponny har ett pass, utfärdat av antingen SSS – eller om det är en importerad ponny, av sitt moderlands rasförening.
De svenska ponnyerna är lätta att kontrollera. Enklaste sättet är att söka efter ponnyn i vår Webbstambok. Hittar du inte ponnyn där, är den förmodligen ingen renrasig shetlandsponny. Är det ett föl, eller en import, kan det bero på att den ännu inte är införd i vår stambok. För att kontrollera dessa, bör du kontakta stambokföraren.

Shetlandsponnyer som inte är renrasiga har inte dessa pass som du ser här nedan, utan i deras pass står att de är antingen ”korsningsponny”, ”korsningsponny av shetlandstyp”, ”shetlandstyp” eller något liknande.

På denna sida ser du bilder på godkända pass från en del olika länder. Längst till vänster finns en bild på ett svenskt pass. En shetlandsponny född i Sverige, ska alltid ha ett sådant pass!

svenskt pass dasnkt pass holländkst pass brittiskt pass

Se till att alla papper är i ordning

Köp aldrig en Shetlandsponny utan papper!
Se till att du får passet med dig i handen då du köper din ponny. Det är det enda sättet du kan bli säker på att ponnyn har sina papper i ordning. Hur du genomför en ägarändring kan du läsa om här: länk.

Köper du ett föl, så ska alltid uppfödaren skicka in passansökan till stambokföraren. Det är uppfödaren som ska grundstambokföra (”registrera”) sina föl, inte köparen. Ett ägarbyte går att skicka med samtidigt som ansökan om pass skickas in.

Mankhöjd max 107 cm

Enligt rasstandarden får en shetlandsponny inte vara högre än 107 cm i mankhöjd. Är den över 107 cm, kan den inte meriteras på utställning eller premiering. Ponnyn kan inte heller tävla i andra sammanhang som A-ponny. Så om det råder minsta tveksamhet, begär att få ponnyn mätt. Observera dock att en treårig shetlandsponny aldrig får vara mer än max 105 cm för att få t.ex. avelsdiplom.

Billigt är inte alltid bra

När du hittar en ponny du vill köpa, kontrollera då så mycket som möjligt av ponnyns historia och eventuella meriter. Detta för att vara säker på att ponnyn är så bra som en eventuell annons kan ha framställt den som. Är du osäker? Kontakta någon i styrelsen, eller exempelvis ägaren till någon av den intressanta ponnyns föräldrar, för att få höra om just denna ponnyns förutsättningar/kvaliteter osv.

Föreningen har satt upp rekommenderade minimipriser för shetlandsponnyföl. Vi rekommenderar att man inte säljer ett stoföl för mindre än 8.000:- och ett hingstföl för mindre än 5.000:-. Äldre ponnyer bör givetvis kosta minst detta de med. Hittar du ponnyer för mindre än dessa belopp bör du vara ännu mer noggrann med att kontrollera ponnyn. Är den frisk? Har den någon defekt? Är den alls renrasig? Om det är ett sto: har hon svåra fölningar? Har hon svårt att bli dräktig?
Man bör, även vid hästköp, ha detta i bakhuvudet då man ska köpa häst: ”Man får vad man betalar för”

Ägarbyte

Efter att du köpt din shetlandsponny ska du skicka in till stambokföraren för att göra ett ägarbyte.
Kontrollera noga då du köper ponnyn, att det är säljaren som står som senaste ägare antingen i passet eller på ett löst certifikat utfärdat av oss.
När/om allt detta stämmer, lägger ansökan i ett kuvert. Detta skickar du sedan till stambokföraren.

Adressen är:
Sveriges Shetlandssällskap
Box 314
532 24 Skara

Spara