Valberedningens förslag

Valberedningen lämnar följande förslag inför SSS extra medlemsmöte:

Valberedningens förslag extramöte 2020 (PDF)

Valberedningens förslag till fyllnadsval vid Sveriges Shetlandssällskap extra medlemsmöte 200628

Mötesordförande:
Magnus Archenholtz

Ordförande:  
Catarina Reeves

Ordinarie ledamöter: 
Anna Kristensson
Elisabet Gustavsson
Madelene Jansson
Maria Astesani
Sanna Soleskog

Suppleanter: 
Charlotte Avebäck
Katarina Möller
Petra Broden

Revisorssuppleanter:  
Ann-Mari Björkmarker
Anna Manberger

För valberedningen: Liselotte Sellén Bore, Liza Sandström & Kristin Johansson

Presentationer:

Catarina Reeves, 61 år. Bor på en liten gård med Väddö som postort. Har varit medlem i SSS sen jag köpte min första Shetlandsponny för 14 år sedan. Jag har idag fyra stycken men bedriver ingen avel utan har dem endast för mitt nöjes skull. Jag är dock intresserad av avel. Jag tycker det är viktigt med en sund avel överlag med shetlandsponnyn i fokus förstås.  Jag är dock lite för feg för att avla själv. Jag använder mina hästar till körning, utställning och lite annat.
Jag har hela mitt liv varit en föreningsmänniska. Har alltid varit medlem i någon förening. Mest hästrelaterade dock. Mitt allra första styrelseuppdrag var i Vallentuna ridklubb för väldigt länge sedan. Efter det har det varit lite olika. För närvarande sitter jag i Roslagens Ponnyavelsförenings styrelse som ordförande. Sedan ett par år är jag en del av Shetland Nords styrelse. Under åren har det även varit styrelseuppdrag i andra mindre föreningar. Jag tycker att föreningsarbete är väldigt roligt och givande.
De allra flesta jobb jag har haft har varit arbeten där jag arbetat i grupp. Jag tycker att det är en rolig utmaning att få en grupp att arbeta bra ihop. Jag har haft en rad olika arbeten under mitt liv. Allt från skötare till chef. Mitt i livet kom jag på att jag skulle utbilda mig till något och då hoppade jag på juristutbildningen på Uppsala universitet. I mina jobb har jag haft förmånen att få fortbilda mig inom ledarskap och kommunikation. Två saker jag tycker är riktigt intressant och roligt.

Madelene Jansson heter jag, bor utanför Tranemo i Västergötland. Har haft shetlandsponnyer sedan 2003. Mitt första föl föddes 2007 och fram till 2016 jag fött upp 11 shetlandsföl. Jag är en föreningsmänniska som varit aktiv i olika föreningar i över 20 år, bl a LRF Ungdom, Södra Älvsborgs Läns Hästavelsförening och Uddebo Föräldrakooperativ Regnbågen. Jag har också varit egenföretagare i 10 år. Jag arbetar nu deltid som personlig assistent och deltid som ekonomiassistent. Jag är lugn och diplomatisk och ser gärna på ett problem ur flera olika synvinklar. Jag vill att alla i föreningen ska känna att deras åsikt är viktig och tycker att det viktigaste arbetet just nu är att skapa stabilitet och trygghet för föreningens medlemmar.

Jag heter Maria Astesani och är 44 år.Jag är gift med Marco Astesani och tillsammans har vi 6 barn. Jag är uppväxt med Shetlandsponnyer på Bäckdalens stuteri i Lövånger, som jag driver tillsammans med mina föräldrar. Jag fick min första Shetlandsponny när jag var 9 år, hon hette Mölltorps Paulina e: Feather of Marshwood (där började också en livslång kärlek för rasen och stammar).
Det stora intresset för Shetlandsponnyn har hållit i sig genom alla år, denna underbara och mångsidiga kloka ras! På gården har det sedan första Shetlandsponnyn alltid funnits shetlandsponnyer! Vi blev medlem i SSS 1988, men det dröjde till 1996 innan jag kunde förverkliga drömmen att börja med avel och1997 föddes första egenuppfödda Shetlandsponnyn e: Furunäs Porfyr. Jag läste allt jag kom över om avel och stammar och intresset blev bara större för varje år. Många Bäckdalens ponnyer har fötts genom åren, och jag brinner verkligen för rasen, dess sundhet, mångsidighet och kloka temperament.
Min önskan för föreningen är att vi kan hjälpas åt att fortsätta jobba och samarbeta för och med shetlandsponnyns bästa framför ögonen. Att vi ska ha ROLIGT tillsammans, känna gemenskap där precis alla ska vara lika välkomna oavsett om du är ny eller ” gammal” inom föreningen. Sista tiden i föreningen har varit milt uttryckt turbulent. Men jag hoppas och tror verkligen att vi alla kan lägga det bakom oss och börja fokusera på Shetlandsponnyn istället, rasen vi alla brinner för och värnar om.
Jag hoppas kunna tillföra stabilitet i SSS styrelse och skulle se det som ett hedersuppdrag om medlemmarna vill välja mig att vara med och leda föreningen framöver!

Elisabet Gustavsson 77 år, bor på gård, föder upp Shetland samt russ i liten skala med inriktning mot trav. Arbetar med ekonomi är revisor.

Jag heter Anna Kristensson och bor utanför Simlångsdalen i Halland, på Skenekulls Gård där jag är lantbrukare. Jag har alltid haft hästar i mitt liv och tävlade ett tag i distansritt. Jag blev tidigt avelsintresserad och från början var det bara avel på korna som gällde, men 2012 startade jag Skenekulls stuteri med avel på minishetlandsponny. Jag tycker det är viktigt att snabbt få igång en välfungerande förening och styrelse där alla hjälps åt att få en positiv anda och där fokus ligger på vår fantastiska shetlandsponny.

Jag heter Sanna Soleskog och är 44 år.
Jag är husdjursagronom och bor tillsammans med man och fyra barn på en gård utanför Tranås. På gården har utöver hästar och får dikoproduktion med 70 kor. Jag arbetar också utanför gården som Key Account Manager på ett läkemedelsföretag. Har tidigare fött upp SWB och New forest men växlade för fem år sedan till Shetland. Tillsammans med min dotter Freja har vi en liten uppfödning av Shetlandsponnyer under namnet Sunforest. Sedan 2014 är jag ledamot i Svenska Hästavelsförbundet.

Mitt namn är Charlotte Avebäck men de flesta kallar mig Lottie. Jag är 58 år och innehavare av Furunäs stuteri som jag tog över efter min pappa Bengt Ohlsson i början på 2000-talet. Pappa grundade stuteriet i mitten på 60-talet baserat på stoet Harviestoun Priscilla RS 7 som han importerade från England. De ponnyer vi har på stuteriet idag är alla ättlingar till Priscilla. Stuteriets namn kommer från gården Furunäs söder om Kristianstad i Skåne där jag och mina bröder växte upp. Under åren har drygt 260 shetlandsföl fötts på Furunäs och under vissa år fick vi drygt 15 föl varje sommar. På den tiden födde vi också upp New Forest och Svenskt Varmblod och min farmor Asta Ohlsson på Hammarshus födde upp Arabiska Fullblod.
Då jag och min familj bor i Stockholm så har vi fått hålla igen lite på hästbeståndet och har i dagsläget fem shetlandsston. Vi tar inte föl varje år men planerar att betäcka två ston i sommar och jag och min dotter Freja ser redan fram emot resultaten nästa år.
Sedan snart 30 år tillbaka arbetar inom internationell telekommunikation. De första 20 åren var på amerikanska AT&T och sedan snart 10 år tillbaka är jag på Telia Carrier, vilket är Telias internationella enhet. Till största delen har jag arbetat med kundrelationer och internationella förhandlingar och är väldigt road av resor och olika kulturer.
Då min pappa var med och grundade SSS för över 50 år sedan är jag angelägen om att föreningen kan fortsätta arbeta framåt för rasens och medlemmarnas bästa. Jag tycker att det skall vara högt i tak i föreningen och finnas möjlighet att diskutera allt som medlemmarna känner är viktigt. Det skall dock ske med ödmjukhet och respekt för att det kan finnas olika åsikter och infallsvinklar. Det är också viktigt att vi har goda relationer med externa parter såsom Svenska Hästavelsförbundet, moderlandets Shetland Pony Stud-Book Society samt shetlandsföreningar i andra länder, inte minst i övriga Norden och Europa.

Hej, mitt namn är Katarina Möller och jag har snart levt i ett halvt sekel.
Det som har varit min stora passion här i livet är djur (och då framförallt hästar) och avel. Mina föräldrar berättade, när jag var två år gammal satte min far mig på ryggen på en travare på Jägers, jag ville inte gå av och efter det existerade inget annat.
Jag växte upp med ”tillåtelse” att ha djur, vilket öppnade dörren för uppfödning redan under tidig uppväxt. Hästintresset har varit beständigt och efter år av ridning och körning blev första minishetlandsponnyn inköpt. Ett litet vackert ettårigt fuxsto med vit man o svans från Almnäs stuteriet, året var 1999.
Hade letat länge, var hos flera uppfödare innan det blev detta sto. Var inte så lätt att hitta ett ministo med stam då. Avgörande för att det blev köp av minishetland var att jag blev gravid och kände mig för otymplig för att rida min dåvarande arabhingst. Två små minishettisar bestämde vi oss för. Andra stoet som köptes in var ett svart Lundabo sto sen följdes det relativt snabbt av ett köp av en Skäpperödare och sen från Northstar. För att korta av historien så hade avelsintresset av minishetland väckts. 2001 ansökte jag om stuterinamn, Stuteri Spektra, och sen har det fortsatt i avelns tecken. Två ston har m.a.o. blivit några fler, plus några unghästar och gdk hingstar.
Frågor vi tänker är viktiga när man ska avla är friska, sunda individer med bra temperament, fina typer, bra ben med bra rörelser. Det tillsammans ger trevliga hållbara individer som fortsätter göra automatiskt god reklam för vår älskade shetlandsponny. Tycker det är spännande med avelsfrågor och sa därför ja efter att ha funderat när jag blivit tillfrågad om en plats i SSS styrelse. Har tidigare suttit i Shetland Syds styrelse och innan det i SKAF:s styrelse i Malmö.Har väl precis som de flesta dåligt med tid men har en god intention att utföra detta ideella uppdrag med medlemmar för medlemmar, att värna om att vi upprätthåller en fortsatt god avel i Sverige.

Jag heter Petra Broden och bor i Örkelljunga. Är 26 år och hållit på med shettisar från 15 års ålder. Körning och brukskörning är något jag brinner för men även avel och utställning. Det jag inte kan är jag villig att lära mig och vill gärna bygga en levande förening. Kram Petra

Anna Manberger 49-årig sexbarnsmor som haft mitt ponnystuteri L.A (står för L= Lars (min man) A= Anna) i kanske 15 år, föder upp shetlandsponnyer och gotlandsruss med inriktning mot trav. Har godkända shetlandshingsten L.A Master. Egenföretagare inom hotell sedan 20 år tillbaka.

Ann-Mari Björkmarker 62 år, bor på gård utanför Växjö. Har varit aktiv inom ponnytravet i över 50 år såväl som aktiv kusk så länge åldersreglerna tillät, därefter tränare och uppfödare. Har i många år haft olika funktioner i lokal ponnytravklubb och på riksnivå inom huvudorganisationen SPTF. Driver tillsammans med maken stuteri Mo, som föder upp shetlandsponnyer, gotlandsruss och varmblodstravare. Har hingststation.
Sedan slutet av 90-talet medlem i Shetland Syd. Har på senare år varit medlem i Shetland Sydost och är suppleant i styrelsen.