Köpa shetlandsponny

Köp en renrasig shetlandsponny!

Vi rekommenderar att du köper en renrasig shetlandsponny efter stambokförda föräldrar.
En renrasig shetlandsponny har ett pass, utfärdat av antingen SSS – eller om det är en importerad ponny, av sitt moderlands rasförening.

En svensk shetlandsponny finns alltid att söka i Webbstamboken. Hittar du inte ponnyn där, är den förmodligen ingen renrasig shetlandsponny. Är det ett föl, eller en import, kan det bero på att den ännu inte är införd i vår svenska stambok. För att kontrollera dessa, bör du kontakta stambokföraren.

Shetlandsponnyer som inte är renrasiga har inte dessa pass som du ser här nedan, utan i deras pass står att de är antingen ”korsningsponny”, ”korsningsponny av shetlandstyp”, ”shetlandstyp” eller något liknande.

På denna sida ser du bilder på godkända pass från en del olika länder. Längst till vänster finns en bild på ett svenskt pass. En shetlandsponny född i Sverige, ska alltid ha ett sådant pass!

svenskt pass dasnkt pass holländkst pass brittiskt pass

Se till att alla papper är i ordning

När du hittar en ponny du vill köpa

  • Kontrollera ponnyns historia och meriter
  • Be att få se ponnyns pass
  • Kontrollera att det är säljaren som står som senaste ägare antingen i passet eller på ett löst certifikat utfärdat av SSS.

Är du osäker? Kontakta någon i styrelsen eller exempelvis ägaren till någon av ponnyns föräldrar, för att få veta mer om ponnyns förutsättningar/kvaliteter.

Enligt rasstandarden får en shetlandsponny inte vara högre än 107 cm i mankhöjd. Är den över 107 cm, kan den inte meriteras på utställning eller premiering. Ponnyn kan inte heller tävla i andra sammanhang som A-ponny. Så om det råder minsta tveksamhet, begär att få ponnyn mätt. Observera dock att en treårig shetlandsponny aldrig får vara mer än max 105 cm för att få t.ex avelsdiplom.

Är ponnyn riktigt billig bör du vara extra noggrann med att kontrollera ponnyns bakgrund. Är den frisk? Har den någon defekt? Är den alls renrasig? Om det är ett sto och du tänkt avla är det viktigt att fråga hur fölningarna varit och annat som rör avel och dräktighet.

Köper du ett föl, så ska alltid uppfödaren skicka in passansökan till stambokföraren. Det är uppfödaren som ska grundstambokföra (”registrera”) sina föl, inte köparen. Ett ägarbyte går att skicka med samtidigt som ansökan om pass skickas in.

Ägarbyte

När du köper din shetlandsponny skall ett ägarbyte anmälas till till stambokföraren. Läs mer om hur du gör ägarbytet här.

Spara