Duplikatpass

Om du har tappat bort eller på annat sätt blivit av med passet till din häst behöver du göra följande för att att kunna ansöka om ett duplikatpass.

Alternativ 1.

Hästen är chipmärkt sedan innan och chipnumret finns registrerat hos SSS.
Ring ut en id-kontrollant. En lista finner du här: http://svehast.se/hastpass/id-kontroll/sok-id-kontrollant/ ID-kontrollanten läser av och skriver upp chippets nummer samt gör signalementsbeskrivning. Signalementsbeskrivningen skickas in till SSS kansli.

Alternativ 2.

Hästen är inte chipmärkt sedan innan, identiteten måste då styrkas med härstamningskontroll med DNA. Denna kontroll ska vara gjord mot far och mor. Dessutom behöver du ringa ut en id-kontrollant. En lista finner du här: http://svehast.se/hastpass/id-kontroll/sok-id-kontrollant/ ID-kontrollanten chipmärker och signalementsbeskriver hästen. Denne kan också hjälpa till att ta det hårprov som skickas till labbet för analys. Om hästens moder inte är DNA-testad sedan innan så måste ett hårprov från henne också skickas in. Hingstar med RS-nummer är testade sedan innan och deras profiler finns lagrade på labbet.

Kostnad:

500 kr

REK-avgift tillkommer. Om komplettering behöver begäras för att kunna slutföra din ansökan tar vi ut en administrativ avgift om 100 kr för varje omgång komplettering som skickas. Kostnaden för pass och REK faktureras den sökande och handläggningen sker i den ordning som inkomna ärenden blir betalda.

Eventuella kostnader för DNA-analys betalas direkt till laboratoriet.